Johnny

Zanedlouho vyjde skupině Johnny první cedéčko a proto jsme se rozhodli vás s touto brněnskou skupinou seznámit. A protože má náš oddíl na skupinu poměrně dobrou vazbu, přinášíme rozhovor s kytaristou skupiny, Petrem Sedlákem.

Mohl bys představit vaši skupinu?
Jmenujeme se Johnny, podtitul je „Johnny Cash Revival?“. Otazník je tam proto, že nejsme revivalová skupina. Johnny Cash Revival je tam proto, aby tu kapelu dokázal běžnej posluchač zařadit, protože Johnny nic neřekne. Když budeš Žabí hlen, tak je to jasný, ale Johnny nic neřekne. Nejsme ale revivalová kapela, protože ta to hraje stejně jako to hrají oni. To by nás zaprvé nebavilo a zadruhé by jsme to ani neuměli, protože nemáme za sebou ty zajíce zabíjené dýkou, trhání bavlny a ty prochlastaný roky, jako Cash.

Jaký žánr tedy hrajete?
Country v obsazení dvě kytary, basa klávesy a bicí. Některý věci se naženou víc do bigbeatu. Hrajeme taky Tučnýho, Žlutý psy, Hlase…

Jak často vystupujete?
Až moc. Dvakrát týdně.

Kde hlavně hrajete?
Hráváme v Country klubu u Jakuba a pak na různých akcích.

Kdy jsi začal hrát na kytaru?
No v takové sedmé osmé třídě.

Klasiku?
Ne, rovnou kila. Jinak jsem hrál sedm let na klavír.

Kterými skupinami jsi prošel?
Hrál jsem ve skupine Fialka z Velkých Němčic, pak na baskytaru ve skupine Kix a asi sedm let s bluegrassovou skupinou Draci na kytaru, no a teď se skupinou Johnny na elektrickou kytaru.

Kdo jsou další členové skupiny?
Michal Novotný – baskytara, Jiří Kůt – bicí, Milan Potůček – klávesy a Petr Horák – kapelník, zpěv, texty, buzerace kapely kvůli image jako: ty se ostříháš, ty máš špatný boty, ty si vezmeš příště jiný tričko, protože tady v tom hrát nebudeš. To je drsný v tý kapele. On když tu kapelu před dvěma lety zakládal, tak vlastně přišel a říkal: „Ty budeš mít dlouhý vlasy a budeš vypadat mladě!“ Samozřejmě postupem času zjistil, že už nám vlasy nerostou, mladí a krásní taky nebudeme a že budeme akorát škarednout a tloustnout.

Posloucháš vaši muziku?
Nutno říct, že náš kapelník to do nás nahustil a že se mi začal líbit Cash, ale asi jako celé kapele ten modernější. Například poslední CD nahrál s kapelou Toma Petyho, což je bigbeat jak prase.

Co jiného?
(pohled do poličky s kazetami) Metallica, -123 min., Kiss, Wanastowi vjecy, Kamelot, Cirkus Praha, Apocalyptica, Katapult, Clapton…

Co vážná hudba?
Čajkovského B‑mol je moje velmi oblíbená skladba. Ale ne že bych chodil na koncerty.

Vydáváte nové CD. Jak se bude jmenovat?
Bude se jmenovat jako naše skupina.

Jak dlouho jste ho nahrávali?
Taky na zabití. Ve studiu jsme byli týden vkuse a pak asi ještě týden. Nahrávali jsme ho v Jablonci nad Nisou. Kapelník tehdy chtěl, abychom mu neutíkali za rodinama a do práce – milenky nepřicházejí v úvahu.
Nahrávání je klasická tragédie. Jedeš do studia, seš nabušenej, kapela ví, jak to zahrát. Přijdeš do studia a první den přijdeš na to, že neumíš vůbec hrát na kytaru. Vidíš ty sponzorský peníze, vlastní peníze, rozhozenou manželku jak doma týden bez tebe se stará o rodinu a ty si děláš dovolenou ve studiu. No a pak to ten zvukař z tebe začíná pomaličku dolovat. Takže po týdnu už se cítíš jako muzikant. Pak je první míchačka a zase upadneš do deprese, že je to k ničemu a že lepší je chovat rybičky.

Vidím, že nahrávání je jedna velká deprese.
Je. Ono by nebyla, kdybychom měli rozpočet jako Lucie. Tady to CD je dělaný v nejlepším studiu na tuto hudbu. V tomto studiu nahrával například Nohavica svoje poslední cédéčko.

Cd je česky nebo anglicky?
Bude tam sedmnáct písniček a bonus – taková ptákovina. Z toho budou dvě, ne, tři anglicky.

Kde bude k dostání?
Budeme ho sami prodávat na akcích. Bude stát 251 Kč s tím, že budeme děsní dobráci a řekneme dvě stě padesát.

Nahrávali s vámi nějací hosté?
Na mandolínu hraje Tomáš Drtílek ze Zimourů, sbory zpívá Black Uganda Choir a Blanka Šurková ze Schovanek tam zpívá jednu písničku.

Kdy má CD vyjít?
Křest bude 15. listopadu v 19.00 v bílém domě. Za chvíli to bude na plakátech.

Děkuji za rozhovor.