Vařící soutěž 2023

Milí kamarádi,

Máme milou povinnost vyhlásit letošní vařící soutěž, která se uskuteční během velikonoční výpravy (6. - 9. 4.). Je to dlouholetá a velmi oblíbená tradice. Vybízí k nejlepším kulinářským výkonům provedeným na volném ohni, jaké jsme kdy viděli.

 

Ti z vás, kteří jste se soutěže ještě neúčastnili, se vůbec nemusíte bát, neb pravidla jsou jednoduchá. Ve zkratce, vaším úkolem je uvařit na ohni čtyři co nejchutnější chody a to polévku, hlavní chod, zákusek/předkrm a nápoj.

Jako obvykle se soutěží ve třech kategoriích:

1) Vlčata a světlušky

2) Trapeři a skautky

3) Rádci a starší

Vlčata a světlušky se budou v následujících týdnech na družinových schůzkách rozdělovat do týmů, jimž vždy bude velet jeden vlčecí nebo světluškovský vedoucí (či rádce). Trapeři a skautky tvoří dvojice sami po domluvě. Výjimečně lze vařit i ve trojici. Rádci a starší mohou krom dvojice i jednotlivě (počet lidí v soutěžním družstvu nebude zohledněn v hodnocení).

Hodnocení:

  • polévka 0 - 7 bodů
  • hlavní chod 0 - 10 bodů
  • zákusek max. 0 - 7 bodů
  • nápoj max. 0 - 5 bodů

Standardně se navíc hodnotí úklid a úprava ohniště a jeho okolí se zvláštním ohledem na plochu, na níž se upravuje jídlo. Bod navíc získá též smíšená soutěžní dvojice (chlapec a dívka). /klid se bude kontrolovat průběžně a za nevyhovující podmínky lze body i strhnout.

Porota se bude skládat celkem ze čtyř lidí, přičemž dva zástupci budou zvoleni z řad traperského a vlčecího vedení a dva z vedení Vyrion. Porota bude ochutnávat hotové pokrmy a posléze se společně dohodne na bodovém ohodnocení. Přesné složení poroty se dozvíte až na výpravě.

Pokud budete potřebovat nějaké své potraviny uložit do lednice, dejte je do jedné tašky a popište fixou. Použití instantních jídel bude hodnocené negativně. Stejtně tak mějte na mysli, že poslední roky velmi oblíbené hamburgery sice bývají často dosti chutná volba, nicméně nutno podotknout, že se povětšinou jedná jen o usmažené maso s dalšími nijak neupravovanými ingrediencemi naskládanými do komínku, tedy porota u tohoto pokrmu bude nadvakrát vážit své hodnocení. Kreativitě se proto rozhodně meze nekladou, čím originálnější pokrm, tím lépe!

Na všechny se těší vedení oddílu!

V případě dotazů kontaktujte vedení příslušného oddílu.