Podmínky soutěže ve vaření na Velikonoční výpravě 2015

Pravidla vařící soutěže 2015

V zemích střední Ameriky jsou doma plodiny, které my Evropané přijímáme takřka denně. Jsou to brambory, kukuřice a podzemnice olejná neboli arašídy. Většina původního obyvatelstva tyto plodiny pěstuje a vystačí jim společně s ovocem k obživě. Zkusme také něco uvařit z těchto hlíz, obiloviny a olejniny.

Soutěž

Jako obvykle se soutěží v kategoriích 1.Vlčata a Světlušky, 2. Trapeři a skautky, 3.rádci a starší. Vlčata a Světlušky tvoří týmy s 3-4 mladšími a 1 rádcem. Trapeři a skautky tvoří dvojice, výjimečně (v případě nutnosti) i trojice. Novinkou je však bodové zvýhodnění smíšené dvojice (tedy Traper + skautka). Podmínkou je rovnocenný podíl na všech pracích. Rádci a starší mohou kromě dvojice (nezvýhodněné) soutěžit i jednotlivě.

Hodnocení

Standartně se hodnotí úklid a úprava ohniště a jeho okolí se zvláštním ohledem na plochu, na níž se upravuje jídlo; dále počet sirek nutných k zažehnutí ohně, celkový úklid ohniště a jeho okolí a také dodržení stanoveného časového limitu pro soutěž. Tyto faktory se hodnotí 0-5 body a lze tedy obdržet až 25 bodů.

Nejdůležitější je hodnocení samotných pokrmů:

- polévka max. 8 b

- hlavní chod max. 10 b

- zákusek max. 7 b

- nápoj max. 5 b

Celkem lze za pokrmy získat 30 bodů.

Podmínkou letošního vaření je neoddiskutovatelné použití brambor, kukuřice a arašídů, a to v jakékoli (poživatelné) podobě. Není nutné, aby každý pokrm obsahoval tyto plodiny, ale je třeba je použít všechny. Jak, to už je na vás.

Použití masa a masných výrobků je povoleno, ale podléhá zvláštním skladovacím nárokům a musí být předem nahlášeno a pod dohledem kuchaře uloženo do lednice již ve čtvrtek. Pokud si budete potřebovat uložit věci do lednice, vložte je do jedné tašky a popište fixou, aby nedošlo ke zmatkům.

Pokus o přiotrávení poroty bude potrestán. Na všechny se těší vaše již od loňska vyhládlá porota!